sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Perussuomalaisten kannatus hipoo Keskustaa - onko tulossa vedet liikkeelle saava vaalikannatussiirtymä?

Suomessa vaaliprotestointi on useimmiten kanavoitunut äänestämättä jättämiseen tai suureen määrään hylättyjä äänestyslippuja. Puoluekannatus on ollut hyvin vakaata vuosikymmenien ajan, ja kannatussiirtymät pieniä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.On olemassa tutkittuakin tietoa siitä, että äänestämättä jättämistä perustellaan usein sillä, että ei kannata äänestää, ”mikään ei muutu, samat jatkavat ja sama meininki jatkuu”.

Perussuomalaisiin valuu nyt gallupkannatusta erityisesti vasemmistosta ja Keskustasta. Tässä on mukana protestikäyttäytymistä ja aitoa puolueen vaihtamisajatuksia. Mutta Perussuomalaisten gallupkannatus kertoo myös siitä, että aikaisemmin äänestämättä jättäneet ovat löytämässä uuden puolueen.

Perussuomalaiset ovat maahanmuuttaja- ja ”kuka voi tykätä kenestä”-keskusteluiden aikakautena tuoneet suomalaiseen perinteellisesti vakaaseen demokratiaan ja puoluekannatuksen staattisuuteen uutta virettä.

Onko nyt tapahtumassa todellinen kannatussiirtymä niin, että gallupluvut realisoituisivat vaalikannatukseksi eikä muutos jäisikään pelkästään gallupkyselyissä ilmaistuiksi mielipiteiksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti