perjantai 22. lokakuuta 2010

Ruotsin kieli avaa ikkunoita länteen, venäjän kieli itään (Svenska språket öppnar fönster mot väster, ryskan mot öster)

Työpaikkoja häviää Suomesta mm. globalisaation ja organisaatioiden toiminnan tehostamisen (kuntaliitokset, yhdistymiset, fuusiot) seurauksena. Erityisesti akateemisten alojen työttömyys kasvaa. Opiskelijoiden ja jo työmarkkinoilla olevien työnhakijoiden olisi syytä muistaa, että hyvällä ja monipuolisella kielitaidolla voi päästä eteenpäin.

Ruotsin kielen taitaminen mahdollistaa siirtymisen pohjoismaisille työmarkkinoille. Erityisesti Ruotsin työmarkkinat ovat monipuolisempia. Ruotsissa perinteellisesti laadukkaampi ja keskustelevampi henkilöstöhallinto voi olla monelle positiivinen askel eteenpäin. Ruotsin työpaikoilla tehdään töitä ruotsin kielellä. Myös laajoilla alueilla Suomessa ruotsin kieli on niin keskeisessä asemassa ja tulee säilymään keskeisenä myös tulevaisuudessa, että satsaus kieleen kannattaa.

Venäjä on meidän suuri mahdollisuus, erityisesti kaupallisessa mielessä. Venäläiset ovat myös haaste, sillä heidän osuutensa väestöstämme kasvaa koko ajan, ja toisaalta matkailu Venäjältä Suomeen lisääntyy koko ajan, ja he tarvitsevat palveluja omalla kielellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti